Nieuwe kunsttentoonstelling bij Museum Helmond
Wanneer:
21 augustus 2019 hele dag
2019-08-21T00:00:00+02:00
2019-08-22T00:00:00+02:00
Waar:
Kunsthal Helmond
Frans Joseph van Thielpark 7
5707 BX Helmond
Nederland
Nieuwe kunsttentoonstelling bij Museum Helmond @ Kunsthal Helmond  | Helmond | Noord-Brabant | Nederland

In Kunsthal Helmond is van 2 april t/m 29 september de tentoonstelling It’s all for the money te zien. In de expositie blikt Museum Helmond terug op de afgelopen 150 jaar. Hoe hebben beeldend kunstenaars de gevolgen voor de mens en zijn leefomgeving van ons kapitalistische stelsel ervaren en weergegeven? De meestal maatschappelijk toegewijde kunstenaars reflecteren kritisch op de situatie in hun tijd.

Leven we om te werken of werken we om te leven? Deze vraag is voor sommigen anno 2019 een ‘luxeprobleem’. Anderhalve eeuw geleden wist iedereen in West-Europa dat om te kunnen overleven je veel en lang moest werken. Dat gebeurde ook nog eens onder slechte arbeidsomstandigheden en tegen een zeer laag loon. Kunstenaars legden vast hoe het was om in de fabriek of de mijn te werken voor een schamel loon. Of zij ondersteunden met hun werk de sociale strijd voor een betere beloning en werkomstandigheden.

Milieuvervuiling

Minder lang geleden staan kunstenaars stil bij fabriekssluitingen die tot werkloosheid en vermindering van inkomsten leiden. In lage lonen landen kan immers goedkoper geproduceerd worden waardoor er winst gemaakt wordt. Maar het heeft ook een ander voordeel: we kunnen voor relatief weinig geld veel kopen. Kunstenaars vragen zich ook af of dat de manier waarop we zoveel mogelijk geld willen verdienen wel verstandig is. Milieuvervuiling en verbruik van grondstoffen om maar meer te kunnen produceren, zijn hiervan het gevolg. Kunstenaars gaan tevens in op de vraag of er wel loon naar werken is en ze tonen ons waar geld in overvloed soms toe kan leiden.

Genieten en debat

De tentoonstelling laat zien hoe kunst een relatie met de sociale, politieke en leefomstandigheden kan aangaan. Ieder in hun eigen tijd proberen de kunstenaars vragen te stellen om zo een aanzet te geven tot verandering en verbetering. Dit willen ze bereiken door met hun kunst op te roepen tot debat of de strijd voor verandering te ondersteunen. Ze doen dit met behulp van prachtige kunstwerken die door hun inhoud schuren. Kortom, dit is een expositie waar je kunt genieten van goede kunst maar het is er ook een die aanzet tot nadenken over verleden, heden en toekomst.

Bruiklenen

In ‘It’s all for the money’ presenteert Museum Helmond een keuze uit de collectie Mens en Werk aangevuld met bruiklenen. Er is werk te zien van onder andere Anthon van Rappard (NL). Käthe Kollwitz (DU), Andres Gursky (DU), Vincent Mentzel (NL), Johan van Hell (NL), Herman Heijenbrock (NL), Tatjana Doll (DU), Pieter de Josselin de Jong (NL), Edward Burtynsky (CA), Cigdem Yuksel (winnares Zilveren Camera 2017)(NL) en Steve McCurry (VS).

616,590 totaal aantal vertoningen, 8 aantal vertoningen vandaag

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Dit is niet ok