Masterclass indianen van Amerika Annatheater Helmond

Masterclass indianen van Amerika Annatheater Helmond

Columbus ontdekt Amerika
Maar vóór die tijd bestonden de beide continenten en de eilanden eromheen natuurlijk al lang. Het land werd bewoond door allerlei volkeren, elk met hun eigen cultuur, taal en leefwijze. Er waren beschavingen die hun weerga niet kenden. Zo werd de stadstaat Tenochtitlan de mooiste stad ter wereld genoemd. Ook door de Spanjaarden, die hem met de grond gelijk maakten.

Natuurlijk was de ontdekking van Noord- en Zuid-Amerika alleen een ontdekking vanuit het gezichtspunt van de Europeanen. En hoewel de ontdekkers aanvankelijk gastvrij begroet werden, beantwoordden zij dat onthaal met moord, verkrachting en roof.

‘Maar dat is lang geleden’
O ja, het begon lang geleden. Maar het gaat door tot op de dag van vandaag. En hoewel veel mensen weten dat de ‘Indianen’ nog steeds bedrogen en bedreigd worden, weten zij niet wat er allemaal is gebeurd, en wat er nu, op dit moment, nog steeds gebeurt.

Propaganda
Dat komt doordat wij op school nooit de echte geschiedenis hebben gehoord. In Europa en in het huidige Amerika wordt het verhaal van de ontdekking verstopt onder propaganda. Wat waren ‘wij’ toch knap dat ‘wij’ (per ongeluk) Amerika ‘ontdekten’!

De missie van Cameahwait
Cameahwait wil daar verandering in brengen met zijn Masterclass indianen van Amerika. Hij wil dat het échte verhaal bekend wordt. Hij wil de onwetendheid bestrijden. Het verleden kunnen we niet veranderen. Maar we kunnen er wel lessen uit leren zodat we een betere toekomst kunnen bouwen.

Is ‘holocaust’ niet wat overdreven?
Als je de lezing van Cameahwait volgt, zul je zien dat ‘holocaust’ inderdaad de juiste naam is voor wat er in de Amerika’s is gebeurd en nog steeds gebeurt. Het is geen lezing waar je onveranderd uit komt, en het is zéker geen uitje waar je je kinderen mee naartoe neemt.

Het gaat niet om schuld
Cameahwait wil niemand een schuldgevoel bezorgen. Niemand van ons, de mensen die nu leven, heeft hele kuddes bizons uitgemoord, dorpen besmet met dodelijke ziektes, baby’s doodgeslagen en mensen in kampen bijeengedreven. Het gaat niet om schuld. Het gaat om kennis in plaats van onwetendheid, erkenning in plaats van ontkenning en verandering in plaats van stilstand.

2,120 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Dit is niet ok